Rivista (soggetta a processo di revisione) 1 Notarnicola B., Tassielli G., Renzulli P. A., Di Capua R., Saija G., Salomone R., Primerano P., Petti L., Raggi A., Casolani N., Strano A., Mistretta M. (2022). Life cycle inventory data for the Italian agri-food sector: background, sources and methodological aspects. The International Journal of Life Cycle Assessment, https://doi.org/10.1007/s11367-021-02020-x 2 Casolani N., D’Eusanio M., Liberatore L., Raggi A., Petti L. (2022). Life Cycle Assessment in the wine sector: a review on inventory phase. Journal of Cleaner Production, 379, https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2022.134404 3 Notarnicola B., Astuto F., Di Capua R., Gulotta T.M., Mondello G., Saija G., Arzumanidis I., D’Eusanio M., Petti L., Galcone G., Fazari A., Strano A. (2023): Estimation of heavy metals emissions in agricultural productions: the case of Italian products Cleaner Environmental systems, 10, https://doi.org/10.1016/j.cesys.2023.100122 4 Vono, G., Falcone, G., Mistretta, M., Fazari, A., Strano, A. (2023). Life Cycle Inventory of the Italian citrus fruit supply chain: Modelling the agricultural phase inventory through statistical data processing Cleaner Environmental Systems, 10, https://doi.org/10.1016/j.cesys.2023.100131 5 Falcone, G., Fazari, A., Vono, G., Gulisano, G., Strano, A. Application of the LCA approach to the citrus production chain – A systematic review (2024) Cleaner Environmental Systems, 12, https://doi.org/10.1016/j.cesys.2023.100156 6 Citrus fruits sector: A statistical survey on production and market trends. Calitatea (in corso di sottomissione) Atti di congresso (soggetti a processo di revisione) 1. Notarnicola B., Falcone G., Gulisano G., Liberatore L., Masini S., Mistretta M., Petti L., Primerano P., Raggi A., Renzulli P.A., Saija G., Salomone R., Strano A., Tassielli G. (2020). Sviluppo di un database italiano di Life Cycle Inventory dei prodotti agroalimentari: la metodologia. Atti del XIV Convegno della Rete Italiana LCA (IX Convegno dell’Associazione Rete Italiana LCA), Cortina d’Ampezzo 9-11 dicembre 2020, pp. 37-45. 2. Notarnicola B., Di Capua R., Astuto F., (2021): Il progetto ILCIDAF di sviluppo di un database italiano di Life Cycle Inventory di prodotti agroalimentari: stato dell’arte degli altri database e avanzamenti metodologici. In Vinci G. “Il Life Cycle Assessment per la valutazione della sostenibilità della filiera e dei prodotti agro-alimentari: sfide e nuove opportunità”, pp. 9-22. Edizioni Nuova Cultura. 3. Notarnicola B., Tassielli G., Renzulli P.A., Di Capua R., Astuto F., Falcone G., Mondello G., Gulotta T.M., Casolani N., D’Eusanio M. (2022): Quantificazione delle emissioni dei metalli pesanti nei dataset agricoli di ILCIDAF attraverso il modello SALCA – heavy metals applicato al suolo italiano. Atti del XVI Convegno dell’Associazione Rete Italiana LCA “La sostenibilità nel contesto del PNRR: il contributo della Life Cycle Assessment, Palermo 22-24 giugno 2022, pp- 478-485. 4. Mondello G., Gulotta T.C., Saija G., Salomone R., Primerano P. (2022): Regionalizing LCI data for olive oil production: food for thought. Atti del XVI Convegno dell’Associazione Rete Italiana LCA “La sostenibilità nel contesto del PNRR: il contributo della Life Cycle Assessment, Palermo 22-24 giugno 2022, pp. 358-366. 5. D’Eusanio M., Casolani N., Raggi A., Liberatore L., Petti L., (2022): Sfide operative nella costruzione di una banca dati italiana di Life Cycle Inventory nel settore vitivinicolo. Atti del XVI Convegno dell’Associazione Rete Italiana LCA “La sostenibilità nel contesto del PNRR: il contributo della Life Cycle Assessment, Palermo 22-24 giugno 2022, pp- 486-493. 6. Vono G., Falcone G., Mistretta M., Strano A., (2022): Life Cycle Inventory della filiera agrumicola italiana: modellizzazione dell’inventario della fase agricola attraverso l’elaborazione di dati statistici. Atti del XVI Convegno dell’Associazione Rete Italiana LCA “La sostenibilità nel contesto del PNRR: il contributo della Life Cycle Assessment, Palermo 22-24 giugno 2022, pp. 517-526. 7. Notarnicola B., Tassielli G., Renzulli P.A., Di Capua R., Astuto F., (2022): The ILCIDAF Project for the development of an Italian database of Life Cycle Inventory of agri-food products: focus on the cereal sector agricultural phase: 13th International Conference on Life Cycle Assessment of Food 2022 (LCA Foods 2022) On “The role of emerging economies in global food security”, 12-14 October 2022, Lima, Peru (hybrid conference) 8. Notarnicola B., Tassielli G., Renzulli P.A., Di Capua R., Astuto F., (2022): The ILCIDAF Project for the development of an Italian database of Life Cycle Inventory of agri-food products: the wheat milling phase. XXX Congresso Nazionale di Scienze Merceologiche “Innovation, Quality and Sustainability for a Resilient Circular Economy. The role of Commodity Science. Bari, 27-28 ottobre 2022, pp.129-136, Springer 2024. 9. Gulotta T.M., Saija G., Mondello G., Salomone R., Primerano P. (2022) Life Cycle Inventory data for the Italian olive oil supply chain: how to ensure representativeness. XXX Congresso Nazionale di Scienze Merceologiche “Innovation, Quality and Sustainability for a Resilient Circular Economy. The role of Commodity Science. Bari, 27-28 ottobre 2022, pp.137-144, Springer 2024. 10. Mondello G., Saija G., Gulotta T.M., Salomone R., Primerano P. (2023) Representative Life Cycle Inventory data for agricultural systems: the case of olive production, Atti di “The 29th International Sustainable Development Research Society (ISDRS) Conference, pp. 22-31 Malesia: Faculty of Law, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), e ISBN: 978-967-26554, 1-1, Malesia, 11-13 luglio 2023. 11. Bruno Notarnicola, Pietro Alexander Renzulli, Giuseppe Tassielli, Francesco Astuto, Rosa Di Capua, Gianfranco Spizzirri, Roberto Leo, (2023): Il Progetto ILCIDAF per lo sviluppo di un Database italiano di Life Cycle Inventory dei prodotti agroalimentari italiani: la fase di produzione della pasta. Atti del XVII Convegno dell’Associazione Rete Italiana LCA “30 Anni di Life Cycle Asssessment: Sviluppi Metodologici e Applicativi”, 28-30 giugno 2023, Politecnico di Milano pp. 360-368 12.Notarnicola B., Renzulli P.A., Astuto F., Di Capua R., Spizzirri U.G. (2023). The ILCIDAF project for the development of an Italian Life Cycle Inventory Database of agri-food products: the bread production phase. ISCES-2023. Batumi, Georgia. IOP Conf. Series: Earth and Environmental Science 13. Manuela D’Eusanio, Ioannis Arzoumanidis, Andrea Raggi, Lolita Liberatore, Luigia Petti. (2023). Verso la costruzione di dataset italiani per l’LCA: la fase di vinificazione. XXXI Convegno Accademia Italiana di Scienze Merceologiche, “Qualità, Innovazione e Sostenibilità nella filiera agro-alimentare: il contributo delle Scienze Merceologiche”, 16-18 novembre 2023, Dipartimento Economia Aziendale, Università degli Studi di Roma Tre, (in corso di pubblicazione con ISBN). 14. Giacomo Falcone, Giovanni Gulisano, Maria Ranieri, Alfio Strano, 2023: Life Cycle Inventory Della Produzione Di Clementine In Calabria: Modellizzazione Dell’inventario Della Fase Agricola Attraverso La Raccolta Di Dati Primari. XXXI Convegno Accademia Italiana di Scienze Merceologiche, “Qualità, Innovazione e Sostenibilità nella filiera agro-alimentare: il contributo delle Scienze Merceologiche”, 16-18 novembre 2023, Dipartimento Economia Aziendale, Università degli Studi di Roma Tre (in corso di pubblicazione con ISBN). 15.Mondello G., Gulotta T., Salomone R., Primerano P., Saija G.,(2023). Development of regionalised inventory data for Life Cycle Assessment in agri-food sector: the case of Italian olive production. In: Atti del Convegno AISME 2023 – Qualità, Innovazione e Sostenibilità della filiera agro-alimentare, 16-18 novembre 2023, Roma, Italia (in corso di pubblicazione con ISBN). 16. Saija G., Mondello G., Gulotta T., Salomone R., Primerano P. : Statistical variability of LCA results using regionalized and representative inventory data: the case of olive production in Italy. Atti della ISDRS 2024 Conference, Kathmandu Nepal 10-14 giugno 2024 (in corso di sottomissione). 17. Notarnicola B., Renzulli P.A., Astuto F., Di Capua R., Spizzirri U.G., De Molfetta M., Fosco D.(2024) Life Cycle Impact Assessment della produzione di grano duro medio italiano: confronto fra il Database ILCIDAF ed EF v 3.1. Atti del XVIII Convegno dell’Associazione Rete Italiana di LCA “Life Cycle Thinking a supporto dei modelli di produzione e consumo sostenibili”, Pescara, 3-5 luglio 2024 (in corso di sottomissione) 18. Arzoumanidis I., Alfidi E., Chiusano L., Raggi A., Petti L., (2024) Life Cycle Assessment: il profilo ambientale di un vino biosimbiotico. Atti del XVIII Convegno dell’Associazione Rete Italiana di LCA “Life Cycle Thinking a supporto dei modelli di produzione e consumo sostenibili”, Pescara, 3-5 luglio 2024 (in corso di sottomissione). 19. Bruno Notarnicola, Pietro Alexander Renzulli, Francesco Astuto, Giuseppe Saija, Giovanni Mondello, Luigia Petti, Manuela D’Eusanio, Alfio Strano, Giacomo Falcone (2024): Development of an Italian Life Cycle Inventory Database of Agri-Food Products (ILCIDAF). 14th International Conference on Life Cycle Assessment of Food 2024 (LCA Food 2024), “Healthy food systems for a healthy planet”, 8—11 September 2024, Barcelona, Spain (in corso di sottomissione). 20. Bruno Notarnicola, Pietro Alexander Renzulli, Francesco Astuto, Rosa Di Capua, Umile Gianfranco Spizzirri, Luigia Petti, Andrea Raggi, Manuela D’Eusanio, Ioannis Arzoumanidis, Giuseppe Saija, Roberta Salomone, Giovanni Mondello, Teresa Maria Gulotta, Alfio Strano, Giacomo Falcone (2024). Development of an Italian Life Cycle Inventory Database of Agri-Food Products (ILCIDAF). Atti del XXXII Congresso Nazionale di Scienze Merceologiche, Lecce, Settembre 19-21, 2024 (in corso di sottomisisone). |